⌛ Zaistite si svoje doučovanie ešte dnes. Vyberať môžete zo samostatných lekcií alebo našich doučovacích balíčkov. Radi Vám zadarmo poradíme.
Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Balíčky Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt Populo Edu
Úvod Blog Školstvo Ako si správne vybrať strednú školu a aké faktory treba zvážiť?

Ako si správne vybrať strednú školu a aké faktory treba zvážiť?

Ako si správne vybrať strednú školu a aké faktory treba zvážiť?
18. 7. 2024
Školstvo

Výber strednej školy je dôležitým krokom, ktorý môže ovplyvniť vašu budúcnosť. V dnešnom článku sa s vami podelíme o niekoľko tipov, ako si vybrať tú pravú školu.

Začnite od seba

Prvý krok začína u vás. Je dobré mať prehľad o tom, v čom vynikáte, a ktoré veci naopak nepatria k vašim silným stránkam. Svoje prednosti je potom vhodné porovnať s vašimi očakávaniami od budúceho štúdia a povolania. Odporúčam vám tiež zvážiť vaše terajšie študijné výsledky a celkovo to, ako vám to v škole ide a aký ste študijný typ. Tieto kroky vám potom uľahčia rozhodovanie.

Potrebujete pomoc s prípravou na prijímacie skúšky?

V Škole Populo sme tu pre vás! Vďaka individuálnemu doučovaniu se presne zameriame na oblasti, s ktorými potrebujete najviac pomôcť. Doučovanie môže prebiehať prezenčne na našej pobočke v Bratislave alebo online formou z pohodlia vášho domova. 

Vytvorte si zoznam odborov

Je určite dobré mať niekoľko možností, z ktorých potom môžete vyberať. Spíšte si odbory, ktoré vás nejakým spôsobom zaujali, a pri ktorých si myslíte, že by vás mohli v budúcnosti baviť. Pri každom sa zamyslite aj nad tým, či sa s týmto odborom aj dobre uplatníte v budúcnosti. Nebojte sa opýtať na názor vašich najbližších, ktorí s vami môžu zdieľať svoje skúsenosti a môžu vám pri konečnom rozhodovaní pomôcť. 

Štátna alebo súkromná

Asi viete, že existuje možnosť výberu medzi štátnou a súkromnou školou. Častejší variant, pre ktorý sa študenti rozhodujú je škola štátna. V dnešnej dobe je však mnoho súkromných škôl, ktoré ponúkajú odbory, ktoré nie sú na štátnych školách také časté. V tomto prípade je nutné veľmi dobre zvážiť aj náklady na štúdium, ktoré sa, samozrejme, dosť líšia.

Zamerajte sa na svoje možnosti

Už možno máte vybranú školu, ktorú by ste radi navštevovali, ale v odoslaní prihlášky vám bránia určité prekážky, ako sú napríklad financie alebo dopravná dostupnosť. Najskôr sa zamerajte na školy, ktoré sú v dostupnej vzdialenosti od vášho bydliska. Dochádzanie sa najskôr môže zdať ako zanedbateľný faktor, ktorý nie je potrebné zohľadniť, ale verte, že po dlhšej dobe by ste takéto rozhodnutie mohli ľutovať. 

Ak sa predsa len rozhodnete pre vzdialenejšiu školu, máte možnosť zaistiť si internát, preto neváhajte a zistite si aj ubytovacie kapacity, lokalitu internátov a všetky veci s tým spojené. 

Preberte aj finančné možnosti, ktoré ste ochotní na štúdium vynaložiť. V prípade štátnej školy budú výdavky niekoľkonásobne nižšie ako v prípade škôl súkromných. Väčšina škôl však poskytuje rôzne štipendiá, ktoré môžu finančnú situáciu uľahčiť. 

Získavajte informácie

Takmer každá škola v období pred prijímacím konaním organizuje dni otvorených dverí. Rozhodne si také príležitosti nenechajte ujsť. Je to ten najlepší spôsob, ako si o škole môžete urobiť celkový obrázok a zistiť podstatné informácie.

Máte možnosť sa zoznámiť s učiteľmi, ktorí tu vyučujú a predovšetkým so študentami, ktorí zdieľajú svoje skúsenosti. Škola má v tieto dni taktiež jedinečnú možnosť ukázať svoje priestory, vybavenosť, výber predmetov, mimoškolských aktivít, zájazdov a mnoho ďalších. Presne také informácie sú pre vás kľúčové. 

Pokiaľ viete, že na školu, ktorú chcete navštevovať, chodia aj vaši kamaráti, rozhodne to využite a pýtajte sa ich na všetko, čo vás zaujíma. Zistite si informácie ohľadom toho, ako sú spokojní, náročnosti štúdia a prijímacích skúšok.

Včas podajte prihlášku

Tento bod sa možno môže zdať ako zbytočný, ale verte, že nie je nič horšie ako zistiť, že ste prepásli termín podávania prihlášok. Preto si pre istotu zapíšte termíny, kedy najneskôr je treba prihlášky odoslať, najmä ak máte škôl vyhliadnutých viac. 

Pripravte sa na prijímačky

Asi tá najmenej príjemná časť je príprava na prijímacie konanie. Včas si zistite, čo sa bude na prijímacích skúškach vyžadovať. Pre tieto informácie využite stránky danej školy, kde je celý priebeh prijímacieho konania popísaný. Cenným zdrojom môže byť už spomínaný deň otvorených dverí, kde detaily popisujú aj samotní študenti. Niektoré školy ponúkajú možnosť prípravných kurzov, ktorých cieľom je lepšie pripraviť záujemcov na skúšky. Určite túto príležitosť využite.

Nechajte si pomôcť

Občas sa môže stať, že ani po dlhom uvažovaní si nebudete istí, či ste pre svoju budúcu školu a zamestnanie pevne rozhodnutí. Ponúka sa teda možnosť zájsť za výchovným či kariérnym poradcom alebo psychológom, ktorí vám dokážu pri vašej voľbe pomôcť. Využívajú na to rôzne nástroje (testy, dotazníky a pod.). Odborníci vás nasmerujú zase o kus ďalej a pomôžu vám s ujasnením vašej voľby. 

Zdroje 

Vlastné skúsenosti autora

Vzdelavanivsem.cz

Autor

Aneta K.

Stať sa učiteľkou bol od malička Anetin sen. Vedela, že pomáhať ostatným ľuďom rozširovať si obzory a odovzdávať im užitočné informácie je to, čomu sa chce venovať. Študuje na Pedagogickej fakulte Karlovej Univerzity český jazyk a základy spoločenských vied. V Škole Populo pôsobí ako lektorka českého jazyka. Aneta túto prácu berie ako skvelú príležitosť na získanie cenných skúseností. Vo svojom voľnom čase rada trávi čas s rodinou a priateľmi, športuje a niekoľko rokov sa venuje tancu, spevu a hre na gitaru.

 

Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.