⌛ Zaistite si svoje doučovanie ešte dnes. Vyberať môžete zo samostatných lekcií alebo našich doučovacích balíčkov. Radi Vám zadarmo poradíme.
Kontaktujte nás na +421 905 891 021
O nás
O nás Lektori Zamestnanci Metodické centrum
Doučovanie
Doučovanie Výučba jazykov Príprava na skúšky Online výuka
Balíčky Časté otázky Služby
Služby Vstupné testy Darčekové poukážky
Referencie Cenník Galéria Blog Kariéra Kontakt Populo Edu
Úvod Blog Prijímacie skúšky Úloha rodičov pri príprave na prijímacie skúšky

Úloha rodičov pri príprave na prijímacie skúšky

Úloha rodičov pri príprave na prijímacie skúšky
1. 8. 2024
Prijímacie skúšky

Príprava na prijímacie skúšky je pre študentov náročným obdobím, ktoré si vyžaduje nielen značnú mieru sebadisciplíny a  osobnej motivácie, ale aj podporu zo strany rodičov. Správny prístup rodičov môže výrazne ovplyvniť úspech ich detí na týchto dôležitých skúškach.

Význam podpory rodičov počas prípravy na prijímacie skúšky

Prijímacie skúšky na stredné školy sú jedným z najdôležitejších okamihov v živote každého študenta, a preto je dôležité, aby práve v tomto okamihu mali deti podporu svojich rodičov. Pre mnoho mladých ľudí predstavujú prijímacie skúšky prvú veľkú výzvu, s ktorou sa musia vysporiadať sami. Úloha rodičov v tomto procese je nezastupiteľná. Podpora zo strany rodičov môže byť kľúčová nielen pre akademický úspech, ale aj pre duševnú pohodu detí.

Poskytovanie emocionálnej podpory

Jedným z najdôležitejších aspektov rodičovskej podpory je poskytnutie emocionálnej opory. Stres a úzkosť spojené s prijímacími skúškami môžu negatívne ovplyvniť výkon študentov. Rodičia by mali byť k dispozícii, aby počúvali obavy svojich detí, upokojovali a povzbudzovali ich. Vytvorenie otvoreného a podporujúceho rodinného prostredia môže študentom pomôcť zvládnuť tlak a sústrediť sa na štúdium.

Stres a úzkosť môžu mať rôzne prejavy – od nespavosti, cez podráždenosť až po fyzické symptómy (bolesti hlavy alebo žalúdočné problémy). Rodičia by mali byť citliví k týmto príznakom a poskytnúť deťom priestor na vyjadrenie ich pocitov. Otvorený dialóg, bez odsudzovania alebo bagatelizovania problémov, je kľúčový. Okrem toho môžu rodičia ponúknuť praktickú pomoc, napríklad spoločné prechádzky, výlety a rodinné hry, ktoré môžu napomôcť uvoľneniu stresu a podporiť duševné zdravie.

Potrebujete pomôcť s prípravou na prijímacie skúšky?

V Škole Populo sme tu pre vás. Naši lektori sa prispôsobia na mieru každému študentovi a zamerajú sa presne na to, s čím potrebuje najviac pomôcť.

Vďaka individuálnemu prístupu môže každý žiak dosiahnuť maximálny potenciál.

Spolu to zvládneme!

Pomoc pri plánovaní a organizácii

Dôležitou súčasťou prípravy na prijímacie skúšky je efektívne plánovanie a organizácia času. Rodičia môžu svojim deťom pomôcť vytvoriť študijný plán, ktorý zohľadní všetky potrebné oblasti prípravy. Spoločné vytvorenie harmonogramu, ktorý bude zahŕňať čas na štúdium, odpočinok a voľnočasové aktivity, môže študentom pomôcť udržať si vyrovnanosť a predchádzať vyhoreniu.

Plánovanie by malo zahŕňať rozdelenie učiva na menšie, ľahko zvládnuteľné celky a stanovenie si pravidelných prestávok. Krátkodobé ciele, ktoré sú konkrétne a merateľné, môžu byť motivujúce a môžu študentom pomôcť sledovať ich pokrok. Rodičia by tiež mali dbať na to, aby plán zahŕňal dostatok času na spánok a relaxáciu, čo je nevyhnutné na optimálne fungovanie mozgu.

"Osobne sa mi osvedčilo, že na deti najviac funguje vizuálna podpora. To znamená, že je dobré, keď si študent vedie určitú tabuľku o tom, čo všetko sa naučil, aké urobil pokroky a v čom uspel. Dôležité je, aby študenti začínali s menšími cieľmi, ako napríklad s týždennými plánmi."
— Lektorka Školy Populo, Lucie Z.

Stanovenie cieľov a odmien

Stanovenie si konkrétnych cieľov a následné odmeny za ich dosiahnutie, môžu byť pre študentov veľmi motivujúce. Ciele by mali byť realistické a dosiahnuteľné, aby študenti cítili postupný pokrok. Odmeny nemusia byť nutne materiálne, niekedy stačí pochvala alebo spoločne strávený čas.

Motivačný systém môže zahŕňať aj menšie denné alebo týždenné odmeny, ktoré pomôžu udržať študentov v pravidelnom tempe. Napríklad po úspešnom dokončení určitej kapitoly alebo po dosiahnutí dobrého výsledku v precvičovacom teste, môžu rodičia ponúknuť nejakú formu odmeny, ako je drobný darček či popoludnie v kine. Cieľom je, aby študent cítil, že jeho úsilie je ocenené, a že každý krok vpred má zmysel.

Podpora v záujmoch a aktivitách

Napriek tomu, že príprava na skúšky vyžaduje veľa času a úsilia, je dôležité, aby si študenti našli čas aj na svoje záujmy a koníčky. Rodičia by mali podporovať svoje deti v aktivitách, ktoré ich bavia a pomáhajú im relaxovať. Tým sa zaistí udržanie vysokej motivácie a predíde sa preťaženiu.

Balansovanie medzi štúdiom a voľným časom je dôležité pre zachovanie duševného zdravia a celkovej pohody. Aktivity, ako sú šport, hudba alebo čas strávený s priateľmi, môžu slúžiť ako výborný spôsob na uvoľnenie napätia a načerpanie novej energie. Rodičia by mali byť flexibilní a chápať, že krátke prestávky na obľúbené činnosti môžu vo výsledku zvýšiť efektivitu štúdia.

Vytvorenie vhodného študijného prostredia

Pre efektívne štúdium je nevyhnutné mať pokojné a dobre vybavené študijné prostredie. Rodičia môžu svojim deťom pomôcť vytvoriť ideálne podmienky na prípravu na skúšky.

Vybavenie študijného priestoru

Študijný priestor by mal byť dobre osvetlený, pohodlný a bez rušivých vplyvov. Malo by ísť o miesto, kde sa študent cíti pohodlne a môže sa plne sústrediť na štúdium. Dobrý študijný priestor by mal mať dostatok úložného priestoru pre učebnice a ďalšie študijné materiály, aby boli ľahko dostupné a nepôsobili chaoticky. Ergonomické vybavenie, ako je pohodlná stolička a správna výška stola, môže prispieť k dlhodobej pohode a zabrániť fyzickým problémom napríklad bolestiam chrbta. Technológie, ako je počítač alebo tablet, by mali byť využívané efektívne a bez rozptyľovania.

Minimalizácia rušivých vplyvov

Rušivé vplyvy, ako je hluk alebo neustále prerušovanie, môžu negatívne ovplyvniť schopnosť sústrediť sa. Rodičia by mali zabezpečiť čo najpokojnejšie študijné prostredie. To môže zahŕňať napríklad dohodu s ostatnými členmi domácnosti, aby rešpektovali čas vyhradený na štúdium.

Vytvorenie tichého a nerušeného priestoru môže zahŕňať aj použitie slúchadiel alebo bieleho šumu na elimináciu okolitého hluku. Rodičia by mali byť príkladom a rešpektovať dobu štúdia, nevyžadovať počas nej pozornosť študenta alebo vykonávanie domácich prác a mali by tiež zabezpečiť, aby ostatní členovia rodiny dodržiavali rovnaké pravidlá.

Stanovenie pravidelného režimu

Pravidelný denný režim môže pomôcť študentom udržať si disciplínu a štruktúru počas prípravy na skúšky. Rodičia môžu podporiť svoje deti tým, že im pomôžu stanoviť pravidelné časy pre štúdium, odpočinok a spánok. Dodržiavanie tohto režimu môže prispieť k lepšej koncentrácii a efektivite.

Kvalitný spánok a pravidelné stravovanie sú základom zdravého životného štýlu. Rodičia môžu pomôcť vytvoriť rutinu, ktorá zahŕňa zdravé stravovacie návyky, pravidelný pohyb a dostatok odpočinku. Naplánovanie študijného času tak, aby sa študent vyhol neskorým nočným hodinám, môže tiež prispieť k lepšej kvalite spánku a celkovo vyššej produktivite.

Konzultácia s rodičmi v Škole Populo

V rámci prípravy na prijímacie skúšky môže byť pre rodičov aj študentov veľkou výhodou možnosť konzultácie s odborníkmi. V Škole Populo je táto možnosť plne k dispozícii zadarmo. Rodičia tu môžu kedykoľvek konzultovať pokroky svojich detí a získať cenné rady a odporúčania, ako ešte viac zlepšiť ich prípravu.

V Škole Populo poskytujeme nielen individuálny prístup k študentom, ale tiež sa zameriavame na komunikáciu s rodičmi, aby bola zaistená čo najlepšia podpora z oboch strán. Sme tu preto, aby sme pomohli deťom dosiahnuť ich ciele, ale aj preto, aby sme rodičom poskytli oporu a odpovede na ich otázky.

Záver

Podpora rodičov je kľúčovým faktorom úspešnej prípravy študentov na prijímacie skúšky. Poskytovanie emocionálnej podpory, pomoc pri plánovaní a organizovaní, motivácia a vytvorenie vhodného študijného prostredia, sú spôsoby, ako môžu rodičia výrazne prispieť k úspechu svojich detí. V Škole Populo sme pripravení poskytnúť pomoc nielen študentom, ale aj ich rodičom. Spoločne môžeme vytvoriť optimálne podmienky na dosiahnutie najlepších výsledkov.

Zdroje:

Vlastné skúsenosti

Stephen R. Covey – Ako dosiahnuť predvídateľné výsledky v nepredvídateľných časoch

Autor:

Lucia Z.

Lucia je lektorkou českého a anglického jazyka, matematiky a účtovníctva. Aktuálne je študentkou ekonomickej fakulty na vysokej škole, ale taktiež rada tvorí a píše články. Vo voľnom čase sa venuje predovšetkým sebarozvojovým knihám a podcastom, v ktorých nadobúda vedomosti, ktoré ďalej odovzdáva svojim študentom na lekciách.

Nezáväzný kontaktný formulár
Na základe vyplneného kontaktného formulára Vás budeme kontaktovať, zodpovieme všetky otázky a predstavíme Vám služby Školy Populo. V prípade, že sa s nami chcete spojiť ako prví, môžete nám zavolať na tel. +421 905 891 021.
+421
V prípade záujmu o doučovanie v iných mestách nás kontaktujte na tel. +421 905 891 021, prípadne formou e-mailu na info@skolapopulo.sk.
Doučujeme tiež v Česku.
© 2024 Vzdelávacie centrum Populo
Prevádzkovateľom stránok Škola Populo je Vzdělávací centrum Populo, z. s. IČO: 06746551, so sídlom Horní lán 1257/45, Nová Ulice, 779 00 Olomouc Spisová značka: L 16433 vedená na Krajskom súde v Ostrave.
Používame cookies, aby sme vám zaistili čo možno najjednoduchšie použitie týchto webových stránok. Ak budete naďalej prezerať naše stránky predpokladáme, že s použitím cookies súhlasíte.